Bosmuis bestrijden

Bosmuis
Muizen komen vrij gemakkelijk een pand binnen. Een opening van 5 mm is al genoeg om deze knagers toegang te verschaffen. De schade door hun geknaag aan etenswaren en het bevuilen van producten loopt in de miljoenen euro’s per jaar. Daarnaast zorgen ze door hun geknaag aan leidingen en kabels voor storingen aan machines, computers en kunnen hierdoor zelfs kortsluiting veroorzaken.

Uiterlijk en leefwijze

De rug is licht-geelbruin tot donkerbruin, de buik is licht van kleur. De rug en buikzijde zijn gemarkeerd door een oranje-bruine scheidingslijn. Met name de ogen en oren van de bosmuis zijn groter dan die van de huismuis. Ook de achterpoten zijn forser uitgevallen. Hierdoor zijn het uitstekende springers: 60-65 cm hoog en 40-80 cm ver. Een typisch kenmerk van de bosmuis is dat zij kistjes of doosjes vol slepen met steentjes e.d. Voedsel: groene plantendelen, noten, zaden, insecten, wormen, enz. Het nest van deze muis heeft 2 tot 3 ingangen met een voorraadkamer, soms 1 meter diep. Dit is bij voorkeur gelegen aan bosranden met dichte ondergroei, open bos plekken met struikgewas, en hierdoor ook in aangrenzende tuinen met bomen en struikgewas.

Ontwikkeling

Wijfjes hebben gemiddeld 2-4 worpen bestaande uit 3-7 jongen. In een natuurlijke omgeving hebben ze een levensduur van ca. 1 jaar.

Schade

Met name in de winterperiode komt de bosmuis soms een huis binnen, hierdoor kan geuroverlast (lijkt op wildgeur) ontstaan. Er kan dan knaagschade ontstaan aan producten en materialen.

Advies

De bosmuis is een beschermde inheemse diersoort en mag derhalve niet bestreden worden. Ter wering kunt u hoog gras verwijderen en struiken hoger opsnoeien, voorkom tevens rommelhoeken. Indien men overlast heeft van muizen adviseren wij u contact met ons op te nemen. Onze deskundigen weten waar ze op moeten letten om te zien waar of hoe ze het pand binnen komen en wat de juiste aanpak is om deze knaagdieren te weren. Wacht niet tot de overlast en schade te groot is maar neem tijdig contact op.