Insecten

Balion Ongediertebestrijding bestrijdt verschillende soorten insecten waaronder de boktor, de houtworm, ovenvisjes, kakkerlakken, vlooien en vliegen. Hieronder ziet u een overzicht van deze insecten, hoe ze eruit zien en wat hun kenmerken zijn. Door deze informatie op de website te plaatsen hoopt Balion Ongediertebestrijding u te kunnen helpen in het herkennen van deze insecten zodat u ze zo snel mogelijk aan kunt pakken.

huisboktor

Boktor

De huisboktor is één van de schadelijkste, houtvernielende insecten die ons land kent. Het is de larve van deze kever die meerdere jaren in het hout leeft en dan vooral kapconstructies vernielt. De schade die deze larven veroorzaken kan zodanig zijn dat de draagkracht van het aangetaste aanzienlijk minder wordt.
Kenmerken:
Kever: bruinzwart, een paar lichte stippen op de dekschilden, voelsprieten.
Larve: ca. 30 mm lang, witachtig van kleur
Aantasting: naaldhout

houtwormkever

Houtworm

Onder de naam houtworm worden verschillende soorten larven aangeduid waarvan de gewone houtwormkever de bekendste is. Het zijn de larven van deze kever die aanzienlijke schade aanrichten aan materiaal gemaakt van naald- en loofhout, zoals kapconstructies, vloeren, meubels en andere houten objecten.
Kenmerken:
Kever: donkerbruin tot zwart, lengtestrepen op de dekschilden, voelsprieten.
Larve: geel-achtig wit, gekromd, drie paar poten.
Aantasting: naaldhout en loofhout

ovenvisje

Ovenvisje/Papiervisje

Het ovenvisje en/of papiervisje komt over het algemeen voor in verwarmde gebouwen. Dit insect kan vrij gemakkelijk verward worden met het zilvervisje. Oven- en papiervisjes kunnen op allerlei manieren met producten en materialen meekomen.
Kenmerken:
Ovenvisje: grijsachtig, fijne schubben en gespikkeld aan de rugzijde.
Aantasting: papier, behang, boeken

kakkerlak

Duitse kakkerlak

De meest voorkomende soort kakkerlak in Nederland is de Duitse kakkerlak. Kakkerlakken verspreiden zich onder andere via liftkokers en verwarmingsbuizen door een gebouw. Deze insecten brengen allerlei ziektes over en vormen zo een gevaar voor onze gezondheid.
Kenmerken:
Duitse kakkerlak: bruin, schild, voelsprieten.
Overlast: overbrenger van ziektes.

vlo

Vlooien

Een veel voorkomend probleem bij huisdieren is de aanwezigheid van vlooien. Er zijn twee verschillende soorten vlooien, de kattenvlo en de hondenvlo. De kattenvlo is de meest voorkomende soort in Nederland. Vlooien leven niet op dieren maar springen erop om zich te voeden. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 1% van de vlooien op uw huisdier zit, de rest is verspreid in uw huis.
Kenmerken:
Vlooien: lichtgeel tot bruin, zijdelings afgeplatte beestjes.
Overlast: huidirritaties en jeuk.

kamervlieg

Vliegen

Vliegen ondergaan een volkomen gedaanteverwisseling. Dit wil zeggen dat er uit het gelegde eitje een larve komt die zich verpopt om hierna weer als vlieg te verschijnen. Er bestaan verschillende soorten vliegen waaronder de kamervlieg, de herfstvlieg, de klustervlieg en de grasvlieg.
Kenmerken:
Vliegen: zespotig, gevleugeld, haren op het lijf.
Aantasting: bevuilen oppervlaktes en brengen ziektekiemen over.