Knaagdieren

Balion Ongediertebestrijding weert en/of bestrijdt verschillende soorten knaagdieren waaronder muizen en ratten. Hieronder ziet u een overzicht van het soort muizen en ratten dat zij weren en/of bestrijden, hoe deze eruit zien en wat hun kenmerken zijn. Door deze informatie op de website te plaatsen hoopt Balion Ongediertebestrijding u te kunnen helpen in het herkennen van deze knaagdieren zodat u ze zo snel mogelijk aan kunt pakken.

huismuis

Huismuis

Huismuizen komen vrij gemakkelijk een pand binnen. Een opening van 5 mm is al genoeg om deze knaagdieren toegang te verschaffen tot een ruimte. De schade die huismuizen toerichten aan producten met hun geknaag loopt in de miljoenen per jaar.
Kenmerken:
Huismuis: lichtbruin tot donkergrijs, de buik is lichter van kleur, een spitse kop en grote oren.
Overlast: verspreiden van ziektekiemen, bevuilen van voedsel, knaagschade aan leidingen en kabels.

spitsmuis

Spitsmuis

Spitsmuizen zijn vlugge en beweeglijke nachtdieren. Het geluid dat deze muizen produceren is zachtpiepend of fluitend. Ze graven onderaardse holen onder boomwortels, daarnaast maken ze gebruik van muizen- en mollenholen.
Kenmerken:
Spitsmuis: bruin of grijsbruin, de buik is lichter van kleur, een spitstoelopende schedel, de staart bedraagt 2/3 van de lichaamslengte.
Overlast: stankoverlast en lawaaioverlast. Vervuiling door urine en uitwerpselen. Dragers van bepaalde ziektekiemen.

bosmuis

Bosmuis

Bosmuizen zoeken in de winter de warmte op door bij huizen naar binnen te gaan. Ondanks dat het een plaagdier is, is het niet toegestaan om de bosmuis te bestrijden omdat het een beschermde inheemse diersoort is. Om te voorkomen dat ze bij uw huis naar binnen dringen dient u rommelhoeken te voorkomen.
Kenmerken:
Bosmuis: licht geelbruin tot donkerbruin, de buik is licht van kleur, de rug en buikzijde worden gemarkeerd door een oranje-bruine scheidingslijn.
Overlast: geuroverlast en knaagschade aan producten en materialen.

bruinerat

Bruine rat

De bruine rat is een uitstekend graver en zwemmer. Deze diersoort komt voornamelijk voor langs walkanten, riolen en mestputten. U kunt ze echter ook tegenkomen in gebouwen en kruipruimtes.
Kenmerken:
Bruine rat: grijsbruin, de buik is lichter van kleur, een stevige bouw en een vrij stompe snuit, de staart is iets korter dan het lichaam.
Overlast: bevuiling van voedsel en knaagschade aan leidingen en kabels. Dragers van ziektekiemen.

zwarterat

Zwarte rat

De zwarte rat is een uitstekende klimmer en springer. Deze diersoort eet vrijwel alles maar met name granen. Ze leven op hoge, droge plaatsen in gebouwen en aan boord van schepen.
Kenmerken:
Zwarte rat: blauwgrijs tot zwart, slank met een vrij spitse snuit, grote oren en de staart is langer dan het lichaam.
Overlast: bevuiling van voedsel en knaagschade aan leidingen en kabels. Dragers van verschillende soorten ziekten zoals de pest. Daarnaast veroorzaken ze voedselvergiftiging.

woelrat

Woelrat

De woelrat komt voor in waterrijke streken waar zij toegang tot verkrijgen door zelfgegraven gangen vanuit de slootkant. Het gangenstelsel kan zeer uitgebreid zijn, waardoor zij toegang hebben tot een groot gebied. Soms maakt deze diersoort ook gebruik van mollengangen.
Kenmerken:
Woelrat: grijsbruin tot zwart gekleurd, plomp gebouwd, een stompe snuit en in de vacht verborgen oren en ogen.
Overlast: schade aan jonge boomgaarden, bloembollenvelden en waspeenteelt.