Ovenvisje bestrijden

ovenvistje
Het ovenvisje en/of het papiervisje komen over het algemeen voor in verwarmde gebouwen.
Dit insect kan vrij gemakkelijk worden verward met het zilvervisje.

Uiterlijk en leefwijze

Een vleugelloos insect met een lengte tot ca. 12 mm. Het lichaam is bedekt met fijne schubben, het is grijsachtig van kleur en enigszins gespikkeld aan de rugzijde. Het insect heeft de vorm van een “worteltje” met twee lange antennes aan de kop en drie lange aanhangsels aan het achterlijf. Het kruipt met lange slangachtige bewegingen.

Oven- en papiervisjes zijn lichtschuw en leven overdag verscholen. Het voedsel bestaat voornamelijk uit koolhydraten zoals bijvoorbeeld zetmeel en suikers. Daarnaast is er een geringe behoefte aan eiwit en vetten.

De temperatuur om te leven gaat bij voorkeur uit naar 32-38 graden Celsius, maar ook een temperatuur van 42 graden Celsius wordt goed verdragen.

De gelegde eitjes kunnen nog uitkomen bij een luchtvochtigheid van 11%, echter de luchtvochtigheidsvoorkeur gaat uit naar 33% en hoger. Bij deze vochtigheid komen alle eitjes uit.

Ontwikkeling

De eitjes worden in hoopjes afgezet. Bij temperaturen onder 22 graden Celsius komen de eitjes niet uit
Larvale stadium: het aantal stadia is variabel (tot 13 stadia)
Levensduur: afhankelijk van temperatuur en vochtigheid 2-3 jaar

Schade

De oven- en papiervisjes kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan o.a. papier, behang, boeken, affiches, producten van synthetisch materiaal (kleding en wandbedekking) etc.

Ovenvisjes bestrijding

Oven- en papiervisjes komen vrij algemeen voor en kunnen op allerlei manieren met producten en materialen meekomen. Men dient derhalve zeer attent te zijn op producten en materialen die binnenkomen.
Wil men een bestrijding laten uitvoeren dan is het noodzakelijk dat gekoppelde woningen, gebouwen, ruimtes e.d. ook mee behandeld worden. Een plaatselijke behandeling zal weinig resultaat geven.

Wacht niet tot de schade te groot is maar neem tijdig contact op. Wij voorzien u graag van advies op maat.